Continuă postarea zilnică a unei cărţi electronice. Nu uitaţi să vizitaţi în fiecare zi blogul! 🙂 Fișierele nu se află pe serverul unde este găzduit site-ul. Precizez că nu am absolut nimic de câștigat din "rostogolirea" acestor cărți. Aplic principiul: de la lume adunate și-napoi la lume date.
Pentru a citi cărţi electronice aveţi nevoie de o tabletă sau un e-book reader.
La cererea publicului plictisit, din păcate, de Jules Verne, 😉 astăzi schimbăm meniul, rămânând tot în tărâmul aventurii, și trecem la Tolkien: Hobbitul.
Hobbitul (titlu original The Hobbit, or There and Back Again) este un roman de fantezie pentru copii (pe care îl citesc cu plăcere chiar și la vârsta mea 😆 - mai am un pic și termin cartea). A fost publicat pe 21 septembrie 1937 (cf. Wikipedia), primind multe aprecieri, fiind nominalizat pentru medalia Carnegie și primind un premiu de la New York Herald Tribune pentru cea mai bună carte de ficțiune pentru copii.
După acest roman s-a făcut filmul de mare succes Hobbitul (din care au fost ecranizate numai primele 2 părți - An Unexpected Journey în 2012, The Desolation of Smaug în 2013, urmând ca în 2014 să apară The Battle of the Five Armies, ce va avea premiera în Statele Unite pe 17 decembrie).
Hobbitul urmărește încercarea casnicului hobbit Bilbo Baggins de a căpăta o parte din comoara păzită de dragonul Smaug. Călătoria lui Bilbo îl poartă din împrejurimile rurale luminoase adânc în teritoriile întunecate. Povestea este relatată sub forma unei căutări împărțite pe episoade, majoritatea capitolelor introducând o nouă creatură sau un tip specific de creatură.
Povestea începe din ziua în care Bilbo Baggins are parte de o vizită neașteptată din partea vrăjitoului Gandalf și unui grup de treisprezece pitici conduși de Thorin (Scut-de-Stejar), compus din Balin, Glóin, Bifur, Bofur, Bombur, Dwalin, Ori, Dori, Nori, Óin, Kíli și Fíli. Piticii au nevoie de un membru suplimentar în grupul lor, un hoț expert, pentru a-și îndeplini planul: să cucerească Muntele Singuratic, să-l înfrângă pe balaurul Smaug, să pună mâna pe comorile sale și să recupereze regatul piticilor. Gandalf l-a recomandat pe Bilbo pentru această misiune, iar el acceptă să-i însoțească în aventură.
Pierdut în tunelele gnomilor din Munții Cețoși, el dă peste un inel misterios (Unicul Inel pe care l-a găsit Déagol, hobbitul ucis de Sméagol, adică Gollum) și îl întâlnește pe Gollum, care îl provoacă la un joc de ghicitori cu miză mortală. Cu ajutorul inelului, care îl face invizibil, Bilbo scapă și se alătură piticilor, crescând în ochii lor. Acest pasaj face parte din contextul Stăpânului inelelor.
După alte întâmplări, Bilbo și piticii reușesc să ia comoara din Muntee Singuratic. Bilbo acceptă doar o mică parte din ceea ce îi revenea din comoară, considerând că nu are nevoie de mai mult, dar tot se întoarce acasă foarte bogat.
Acceptându-și latura romantică și aventuroasă (latura Took) și folosindu-și bunul simț, Bilbo atinge un nou nivel de maturitate, competență și înțelepciune. Punctul culminant al poveștii îl constituie Bătălia celor Cinci Armate, în care multe dintre personajele și creaturile din capitolele anterioare reapar pentru a participa la conflict.
Hobbitul reprezintă influența mai multor epopei (poeme epice), mituri și basme citite de Tolkien, inclusiv Beowulf, poem epic anglo-saxon la care Tolkien a lucrat toată viața lui.
Datorită succesului financiar și a recenziilor pozitive ale cărții, editorii i-au cerut lui Tolkien o continuare. Așa a apărut Stăpânul inelelor...
Dar să revenim la Hobbitul. Trăiți alături de Bilbo Baggins extraordinarele lui aventuri citind cartea, apoi completând cu filmul. 🙂 Fișierele în format .mobi și .epub se află mai jos:
J. R. R. Tolkien - Hobbitul (.mobi)
J. R. R. Tolkien - Hobbitul (.epub)
[…] două zile alături de familia Baggins (Bilbo și Frodo), revenim cu o altă carte a lui Jules Verne: Ținutul […]