Lumea lui Bobses

  • Acasă
  • Linux
  • General
  • Open source
  • Tutoriale
  • Cărţi

Am trecut la CentOS 7 și VestaCP pe VPS

09/07/2017 By Bobses 10 comentarii

M-am supărat pe Sentora, panoul de control pe care îl folosesc de mult timp pe server: de aproape 2 ani nu a mai primit nicio actualizare, deși pe forumul dedicat lui se promite o nouă versiune din primăvara anului trecut. Nici măcar nu au reparat bugurile semnalate de comunitate - activitatea de dezvoltare a Sentora este zero. Mai mult, atât Joomla cât și WordPress țipau că versiunea php folosită de Sentora e prea veche (5.5.9).

Așa că ieri am luat parul și am dezinstalat Ubuntu 14.04 de pe VPS: am pus CentOS 7.3 - încă un punct în plus, căci virtualizarea OpenVZ de la chroot.ro nu permite decât maxim Ubuntu 14.04, pe când CentOS este deja la ultima versiune și primește, în continuare, actualizări.

În privința panoului de control, am încercat inițial cu Centos Web Panel, dar, deși în testele trecute se comportase impecabil, acum a dat rateuri: chiar dacă ștersesem fișierul index.html din folderul domeniului, îmi afișa invariabil pagina de start a Centos Web Panel. Am pierdut câteva ore căutând o soluție, dar nu i-am dat de capăt - măcar am văzut că foarte mulți utilizatori se plângeau de același lucru. Oricum, nu cred că aș fi rămas cu el, căci e mult prea încărcat pentru VPS-ul meu cu 1,5 GB RAM plus 512 swap - pentru full install se recomandă peste 4 GB RAM pe server.

Așa că am trecut la Vesta Control Panel, recomandat și de câțiva cititori ai mei - light și extrem de intuitiv. Cu VestaCP totul a mers perfect: atât importul site-urilor, cât și instalarea Let’s Encrypt dintr-o singură bifă.

Am avut o problemă în phpmyadmin - nu a reușit să-mi importe o bază de date de vreo 13 MB pentru un subdomeniu (am pierdut și aici vreo oră căutând o soluție, dar am rezolvat-o făcând importul din linia de comandă).

VestaCP nu oferă, deocamdată, suport pentru ipv6 (sau n-am găsit eu).

Sunt curios cum funcționează backup retention manager în VestaCP - am setat în cron backup zilnic la ora 2:10 și păstrarea doar a 3 backup-uri.

Din păcate, nu mi-a mers setarea Backup FTP din panoul de control (și n-am găsit încă o soluție) - un aspect minor, căci se poate monta spațiul Digistorage și apoi muta, cu un cron, ultimul backup făcut.

File Managerul din Vesta se poate activa scriind o singură linie în fișierul de configurare Vesta (soluție găsită pe net) - voi reveni asupra acestui aspect.

Pe viitor, vreau să trec toate postările despre Linux (tutorialele, de exemplu) într-un alt website, aici rămânând doar generalitățile. Totodată, vreau să renunț la virtualizarea OpenVZ (prea multe limitări) și să trec la KVM - poate rămân la chroot.ro  (îmi place aici), dar încă sunt în căutarea unei oferte bune. 🙂

Distribuie:

  • Tweet
  • Mai mult
  • Email

Similare

Din categoria: General Etichete: CentOS 7, Sentora, server virtual privat, VestaCP, VPS

Comentarii

  1. Malin a zis

    09/07/2017 la ora 13:11

    @Bobses: Atat pe Sentora cat si pe vestaCP poti sa inlocuiesti versiunea de PHP/MySQL. Am renuntat si eu la Sentora, il mai am doar pe un virtual de unde o sa-l scot la momentul potrivit, dar chiar si acolo rulez PHP7 cu Percona-MySQL 5.7.
    Webmin nu consuma chiar asa multe resurse si e un panou de control al serverului nu web. Cu el poti sa faci upgrade-uri la pachete, sa instalezi pachete noi, ai module de configurare servicii, firewall etc. La mine cam asa consuma idle:
    root 50234 0.4 0.4 79784 29552 - Ss 12:06PM 0:00.01
    Apoi, daca esti curios poti sa incerci si Froxlor: https://zpoz.net/RCPXr; eu un singur bug am gasit la el si anume ca la reboot porneste PHP-FPM aiurea si da ISE 500. Cred ca are de-a face cu prioritatea cu care porneste fiecare serviciu, dar cum il am doar de proba nu mi-am prea batut capul cu el.

    @Vasile: In comparatie cu ce e slab vestaCP? Cu cPanel care e comercial? Cu Webmin/Virtualmin nu-l putem compara fiindca sunt chestii distincte. Unul e pentru webhosting si altul e pentru gestiunea serverului + webhosting.

    Răspunde
    • Bobses a zis

      09/07/2017 la ora 13:18

      Chiar acum vreo jumătate de oră am văzut un tutorial pe forumul VestaCP pentru PHP 7. Am să-l încerc și eu cât de repede pot.

      LE: ar fi fain un selector al versiunii PHP, cum are CPanel sau chiar și CentosWP .

      Răspunde
      • Malin a zis

        09/07/2017 la ora 15:38

        La cPanel se compileaza automat cu EA si e configurat sa duca versiuni de PHP diferite pe cand vestaCP instaleaza pachetele direct din repo-ul oficial. Merg mana in mana cu configuratia la webserver pentru ca trebuie definit handler separat pentru fiecare versiune in parte. Oricum poti sa pui versiuni diferite si cu vestaCP atat timp cat o versiune o pui din pachete si alta sau altele mai bine zis le compilezi in directorii diferite. Dupa ce activezi modulele de Apache pentru fiecare in parte mai tre’ sa le mai faci handler, dar multiPHP e posibil.
        Apoi, daca gazduiesti un singur site, sau maxim 5 atunci ti-as recomanda OpenLitespeed ca webserver pentru ca vine cu propriul panou de control ce te lasa sa gestionezi vHosturi, configuratie web, SSL etc. si desigur are propriul tool de compilat PHP: http://img.zpoz.net/image/yn4
        Ai aici un tutorial de OpenLitespeed cu MariaDB si PHP7: https://zpoz.net/RwROx
        Eu am doua virtuale facute asa pentru Revive Adserver si Piwik si am pus pe ele si Let’s Encrypt, iar OpenLitespeed suporta default si mod_rewrite al Apache cu mici modificari la reguli. Vazusem pe undeva o unealta de conversie. Si ca sa-ti faci o idee cum sta treaba in ceea ce priveste performanta, mod_lsapi despre care se vorbeste aici https://zpoz.net/SUBEa; e imprumutat de Apache de la OpenLitespeed si se zvoneste ca e mai eficient si decat PHP-FPM.

      • Bobses a zis

        09/07/2017 la ora 16:33

        Mersi, am să mă uit să vad ce și cum.

      • Vasile a zis

        10/07/2017 la ora 09:07

        Webmin/Virtualmin are asa ceva, poti selecta versiunea de PHP, la nivel de domeniu, subdomeniu sau subdirector

    • Vasile a zis

      10/07/2017 la ora 09:10

      "Unul e pentru webhosting si altul e pentru gestiunea serverului + webhosting."
      Maline aici m-ai pierdut, adica ce nu e bine, ca e all inclusive?!

      Răspunde
  2. Vasile a zis

    09/07/2017 la ora 12:20

    Pai ce faci Stimabile, de la un FanBoy Debian/Ubuntu ai ajuns la Centos, glumeam! VestaCP e slab oricum, ca si Sentora e in urma cu update-urile, Centos 7 merge bine cu Webmin/Virtualmin/Cloudmin, update-uri saptamanale, comunitati de sprijin puternice, versiunile GPL "adevarate" si daca ai un server fizic, deasemeni centos are qemu si kvm integrate nativ iar pentru development poti folosi un container Docker bine optimizat de asemeni cu Centos 7 .

    P.S. Imi place ce ai facut pe aici, nu am mai intrat demult. Succes!

    Răspunde
    • Bobses a zis

      09/07/2017 la ora 12:52

      Bine ai revenit și mulțumesc pentru urări!
      Un dedicat e prea mult pentru mine, așa că rămân la VPS-uri.
      Da, am luat în calcul și Webmin (chiar l-am testat acum ceva timp și mi-a plăcut), dar nu vreau să consum resursele serverului (și așa puține) pe un web panel prea complex (îmi amintesc că Webmin avea o tonă de opțiuni pe care nu le foloseam).
      Când voi avea alt VPS voi reîncerca Webmin.

      Răspunde
      • Vasile a zis

        09/07/2017 la ora 13:03

        Virtualmin, care include si webmin si usermin, aduce in plus posibilitate de a administra mai multe domenii, independent are nevoie de un minim de 256 Mb memorie RAM recomandat 1 Gb plus ca include in "tonă de opțiuni pe care nu le foloseam" :), multe optimizari automate de tuning specifice cp-ului si adaugate Centos-ului de repositoriul propriu Virtualmin, functioneaza bine chiar si pe OpenVZ ;). Desigur daca vrei sa fii productiv folosesti ce stii mai bine inca odata, succes!

        P.S. OpenVZ accepta si Centos 7, are kernel modificat oficial, dar cred ca cei de la hosting sunt un pic in urma!

      • Bobses a zis

        09/07/2017 la ora 13:13

        Păi CentOS 7.3 pe OpenVZ am acum. 🙂

        Promit să mă joc mai mult cu Webmin pe un server de test cu un domeniu de test. Dacă Webmin-ul recomandă 1GB doar pentru el, înseamnă că VPS-ul ar trebui să aibă minim 2-2,5 GB RAM ca să poată rula decent și câteva domenii. Probabil și numărul de core-uri trebuie să fie supraunitar.

Dă-ți cu părerea Anulează răspunsul

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Udemy.com Homepage 300x250

Articole recente

  • Înlăturarea protecției Adobe DRM a unei cărți electronice
  • 50 de ani...
  • Eforie Nord în 2019
  • Câteva cuvinte despre găzduirea web
  • 800 de cărți gratuite pentru iPad, Kindle și alte dispozitive

Comentarii recente

  • dan la 800 de carti electronice gratuite
  • Bobses la Transmed Expert Iaşi, o clinică medicală privată care trebuie evitată
  • Dumitras la Transmed Expert Iaşi, o clinică medicală privată care trebuie evitată
  • Bobses la 800 de carti electronice gratuite
  • Liviu la 800 de carti electronice gratuite

Caută

Categorii

Abonează-te la Blog via Email

Alătură-te celorlalți 622 de abonați

  • Contact
  • RSS

Arhivă

Copyright Bobses© 2021

loading Anulare
Articolul n-a fost trimis - verifică adresele tale de email!
Verificarea emailului a eșuat., te rog încearcă din nou
Regret, blogul tău nu poate partaja articole prin email.
We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it.Ok