Știrea e cam veche, dar am văzut-o abia acum câteva zile pe Facebook și mi s-a părut interesantă: în 2014, în Statele Unite s-a instalat un sistem nou de panouri fotovoltaice la fiecare 2 minute jumătate! Față de anul 2004, când se monta unul la fiecare 2 ore (sursa)!
Cu panourile fotovoltaice instalate în 2014, Statele Unite a ajuns la un total de 578.000 de astfel de sisteme (include sistemele montate pe acoperișurile caselor, cele din parcurile dedicate, etc.). Am făcut un calcul sumar: în 2014 populația SUA era de 318,9 milioane de locuitori; rezultă 1 sistem de panouri solare la 551 locuitori! Ținând cont că România mai are doar vreo 18 milioane de locuitori, rezultă, ca să păstrăm proporția, că țara noastră ar trebui să aibă instalate 32.667 sisteme de panouri solare! Science fiction, deocamdată...
E... hm, fantastic! Am cunoștințe care își contruiesc sau își cumpără case, dar absolut toți optează pentru energia electrică de la nenorocitul de E.ON, iar încălzirea o fac în modul clasic - centrală termică pe gaz sau pe lemne. Știu, contează diferența de preț (cred că e mai ieftin să te racordezi la curentul sau gazul distribuitorului monopolist), dar, având în vedere că sunt și oameni care și-ar permite instalarea unui astfel de sistem, cred că e vorba și de mentalitate: românul se ferește de tot ceea ce e nou. Și asta a făcut întotdeauna: a preferat să pupe poala popilor, să fie îndobitocit de burduhănoși, să creadă cu tărie ce spune unul sau altul, fără să caute adevărul, în loc să-și pună mintea la contribuție, să cerceteze și să descopere noul.
Nu mă pricep absolut deloc la acest domeniu, dar aș fi curios cu cât ar costa mai mult instalarea unui asemenea sistem, care să asigure energia necesară funcționării unei case obișnuite (include și încălzirea pe timp de iarnă, normal), comparativ cu racordarea la furnizorii clasici de energie electrică și gaz. Probabil se poate face și un calcul în cât timp s-ar amortiza investiția. În plus, știu că dacă dai din surplusul tău energie în rețeaua națională, poți primi și ceva bani.
sunshine64sm a zis
Variantele ar fi două: pun panouri fotovoltaice cît să-mi asigur consumul propriu (sau cel puţin o parte din el, un sistem mixt) şi a doua varianta fiind să am disponibilitatea să produc (mult) mai multă energie decît pot folosi (am un acoperiş mare de tot). Cel de-al doilea caz este cel mai simpatic, în sensul că teoretic Electrica este obligată să cumpere producţia de energie verde, ceea ce în realitate doar fraierii mai cred aşa ceva. Nu intru în detalii, amintiţi-vă doar în ce ţară trăim şi cine este Electrica.
Prima variantă, cea a consumului personal, că să zic aşa, are totuşi nevoie de un sistem de acumulare de energie pentru că nu toată energia electrică o consum ziua cînd este soare! Nu mă refer numai la iluminat, dar şi la spălatul vaselor, de exemplu. Ori la preţul panourilor fotovoltaice, care nu este chiar cel mai accesibil, se adaugă preţul montajului pe acoperiş, apoi instalaţia electrică, convertorul de tensiune la 220 V, acumulatoarele, per total suma rezultă nu tocmai accesibilă. Pentru o căsuţa mai modestă, estimez investiţia undeva la 15 - 20.000 euro.
Cel mai corect este calculat cît mai exact consumurile de energie. Odată având consumul de energie, alegerea sistemului de panouri + invertor + acumulatoare este mult uşurată şi se poate optimiza şi preţul.
Totuşi întrebarea mea ar fi: dacă de exemplu plec în concediu o lună de zile, nu e păcat că panourile produc energie electrică şi n-am cui "vinde" ?!
Bobses a zis
Nu mă așteptam la un comentariu așa de rapid! 🙂
15-20.000 de euro mi se pare enorm - aproape jumătate din valoarea de construcție a casei. Și așa am aflat de ce lumea nu-și instalează panouri solare...
Iar întrebarea ta de la final pune punctul pe i, deși sunt cam nelămurit: nu era o lege că producătorii de energie verde pot să vândă surplusul, dându-l în rețeaua națională? Mă mai gândesc la o chestie: nu se poate vinde surplusul vecinilor, de exemplu?
sunshine64sm a zis
Ba da, doar că "vecinilor" nu li se poate emite factură(!), deci e cam impropriu spus "vinde". Glumesc. Şi ar mai fi şi problema că poate că şi vecinii pleacă tot atuncea în concediu !
Hmmm, mi-a mai venit o idee: un grup de case mai apropiate, să pună fiecare bănuţ cu bănuţ, să-şi facă o instalaţie comună, în special partea de stocare: şi atunci se mai echilibrează consumul, pentru că fiecare are un alt stil de a consuma (ziua/noaptea, etc.). Mă gîndesc totuşi la case pentru că posibilităţile de montare sînt mai accesibile. Ideal ar fi pe blocuri, doar că acolo ai parte de cei mai cârcotaşi vecini !
Cea mai bună (eficientă) variantă pe care am găsit-o eu pentru a folosi energia solară este de a pompa apă într-un rezervor, pentru irigaţie: este soare sau nu este, pot folosi un panou solar mai mare sau mai mic, am debit de apă mai mai mare sau mai mic, pot să pun o pompă sau două, mai mari sau mai mici, am flexibilitatea cea mai mare în ecuaţia: dotări/preţ. Spun asta pentru că nu am nevoie de nici un fel de sistem de stocare (acumulatori), ci doar de un panou şi o pompă, eventual un controller pentru pompă (unele pompe, de capacitate ceva mai mică, au integrat). Sau pentru umplut un lac... sau o pisicina... după posibilităţi.
Provocare: este cineva care a construit cineva personal un panou fotovoltaic ?!
Bobses a zis
Da, asta cu grupul de case care să beneficeze împreună de un astfel de sistem e bună. Cred că e o idee de luat în seamă de către dezvoltatorii imobiliari: faci un grup de 5-6 case, alături de un sistem de panouri fotovoltaice, și ai asigurat toată energia de care au nevoie acei oameni.
Nu-i rea nici ideea de folosire a panourilor pentru irigații. 🙂