Lumea lui Bobses

  • Acasă
  • Linux
  • General
  • Open source
  • Tutoriale
  • Cărţi

Cursuri gratuite de programare pentru copii la Iași

12/09/2015 By Bobses 2 comentarii

De când mă știu am fost un împătimit al tehnologiei în special, și al calculatoarelor în particular. Am demontat și montat calculatoare și am instalat/configurat sisteme de operare, începând de la Windows '95 până la Windows 10, inclusiv aproape majoritatea distribuțiilor mari de Linux. Sunt familiarizat îndeaproape cu terminologia IT.

Am și câteva website-uri la activ, construite pe platforme CMS (Joomla și WordPress). Dar am simțit întotdeauna ca un mic handicap faptul că nu știu mai multe în domeniul programării (deși în liceu am făcut Basic, Fortran, ceva Cobol și Pascal, anii au trecut peste ceea ce știam atunci); bine, mă descurc să mă uit în sursa website-urilor construite, să modific o culoare, un paragraf, un stil, lucruri de astea mărunte... dar cam atât...

Am mai compilat câte un kernel acum mulți-mulți ani, când încă distribuțiile Linux nu-l actualizau automat împreună cu restul pachetelor.

Cred că toată lumea este de acord că, în zilele noastre, în epoca Internetului Lucrurilor (Internet of Everything sau Internet of Things), când ajungi să conectezi la internet tot ceea ce înseamnă dispozitiv, viitorul este al tehnologiei informației, fără de care am ajunge să trăim înapoi în peșteri. Cel puțin până când lumea va fi distrusă de un cataclism, TOTUL se va orienta și va merge către informatică/internet și domeniile adiacente.

Așa că, pe lângă Linux și open source, am căutat să-mi orientez copilul de 12 ani și către acest făgaș. Prin urmare, căutând cursuri de programare pentru copii în Iași, am ajuns pe pagina proiectului CoderDojo România.

Ce este CoderDojo?

coderdojo

În mare, CoderDojo reprezintă conceptul de a oferi și altora din știința ta, în mod gratuit. În amănunt:

CoderDojo, comunitatea globală de cluburi de programare non-profit, a apărut din dorința de a le oferi copiilor și tinerilor acces la magia din spatele tehnologiei care este tot mai prezentă în aproape tot ceea ce ne înconjoară.

Inițiată în iulie 2011, în Irlanda, de către James Whelton, un liceean pasionat de programare, și Bill Liao, un antreprenor, filantrop și investitor vizionar, mișcarea CoderDojo creeză spații și contexte în care tinerii învăță gratuit programare într-un mod informal și deschis.

La CoderDojo sunt urmărite dezvoltarea creativității tehnice, deprinderea de abilități de lucru în echipă, creșterea dorinței de auto-perfecționare, asumarea și practicarea mentoratului și voluntariatului. Cele peste 600 de dojo-uri active în peste 50 de țări sunt comunități care promovează programarea și tehnologia ca forțe de schimbare pozitivă.

În România, CoderDojo numără 13 locații unde organizatorii asigură condițiile propice pentru ca, săptămânal, aproape 500 de copii să învețe programare, într-un mod eficient și prietenos și cu costuri cvasi-nule.

 

De aici am ajuns foarte ușor la CoderDojo Optymyze Iași, o comunitate de tineri voluntari ce își propun să transforme programarea într-o experiență socială și distractivă (Optymyze este o companie multinațională de realizare software, în România având sedii la Iași și București).

În ce constau atelierele CoderDojo?

Așa că, de prin mai-iunie, fetița mea a început să frecventeze lumea CoderDojo Optymyze Iași și să învețe programare pentru copii. În principiu, ședințele se țin cam la 2 săptămâni (nu sunt date fixe, se anunță pe pagina de Facebook în funcție de disponibilitatea mentorilor - acei tineri minunați, băieți și fete, dornici să ofere și altora din ceea ce știu).

Obligatoriu este ca fiecare copil să aibă laptop-ul personal, astfel încât să nu deranjeze și nici să nu fie deranjat de ceilalți participanți.  Copiii (cu vârste între 7 ani și 17 ani) sunt îndrumați îndeaproape de mentori să folosească și să înțeleagă cursurile oferite de platforma codecademy. Fiecare copil merge în ritmul său, fără să fie forțat în niciun fel (să fim bine înțeleși, nu e un curs în sensul clasic al cuvântului, cu profesori la tablă și elevii în bancă!). Rolul mentorilor e de a îndruma fiecare participant în parte. Copilul meu a terminat deja html-ul și a trecut la CSS. Super!

Acum câteva săptămâni le-a fost prezentată o imprimantă 3D (eu n-am apucat încă să văd una în realitate, dar fiică-mea a văzut și are și o chestiuță mititică scoasă la acea imprimantă :)).

Ședința ține 3 ore, dar nu se stă în permanență cu nasul în calculator. Din când în când, copiii iau o mică pauză de-un suc și-o prăjitură (oferite de Optymyze) și-un mic joc.

Mai mult, sunt învățați și ei să ofere, așa că la ultima întâlnire fiecare a adus de acasă haine, încălțăminte și alte lucruri care le-au rămas mici ori pe care nu le mai poartă pentru a fi donate familiilor cu situație materială mai mult decât precară.

Nu pot decât să le doresc succes în ceea ce fac și să țină acest proiect cât mai mult în viață. 🙂

Distribuie:

  • Tweet
  • Mai mult
  • Email

Similare

Din categoria: General Etichete: CoderDojo, copii, cursuri gratuite, Iași, Optymyze, programare

Trackbacks

  1. CoderDojo Optymyze Iași a împlinit 2 ani | Lumea lui Bobses spune:
    27/05/2017 la 20:30

    […] toamna lui 2015, scriam aici despre un concept nou: CoderDojo – cursuri gratuite de programare pentru copiii care vor să […]

    Răspunde
  2. Proiecte pentru anul 2017 | Lumea lui Bobses spune:
    24/12/2016 la 19:21

    […] Tot din această cauză am căutat să-mi schimb actualul loc de muncă, vrând să lucrez în Linux, tot pentru a învăța mai multe. Long story short, de pe 9 ianuarie 2017 voi lucra sub Linux la o companie din domeniul IT. Sunt conștient că va fi imens de mult de învățat, dar mă bucur enorm că voi face ceea ce-mi place și că am transformat pasiunea într-o meserie; mai mult decât atât, mă atrage în mod deosebit cultura organizațională a viitorului meu loc de muncă. […]

    Răspunde

Dă-ți cu părerea Anulează răspunsul

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Udemy.com Homepage 300x250

Articole recente

  • Înlăturarea protecției Adobe DRM a unei cărți electronice
  • 50 de ani...
  • Eforie Nord în 2019
  • Câteva cuvinte despre găzduirea web
  • 800 de cărți gratuite pentru iPad, Kindle și alte dispozitive

Comentarii recente

  • dan la 800 de carti electronice gratuite
  • Bobses la Transmed Expert Iaşi, o clinică medicală privată care trebuie evitată
  • Dumitras la Transmed Expert Iaşi, o clinică medicală privată care trebuie evitată
  • Bobses la 800 de carti electronice gratuite
  • Liviu la 800 de carti electronice gratuite

Caută

Categorii

Abonează-te la Blog via Email

Alătură-te celorlalți 622 de abonați

  • Contact
  • RSS

Arhivă

Copyright Bobses© 2021

loading Anulare
Articolul n-a fost trimis - verifică adresele tale de email!
Verificarea emailului a eșuat., te rog încearcă din nou
Regret, blogul tău nu poate partaja articole prin email.
We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it.Ok