Cum să rulezi aplicaţii Android în browserul Google Chrome

Android şi Google Chrome

Google Chrome este printre cele mai bune browsere din lume; îl folosesc de mulţi ani, împreună cu fratele său open source Chromium. Unul din motive este şi varietatea de extensii care pot fi instalate.

Nu cu mult timp în urmă, Google a lansat o unealtă destinată în principal dezvoltatorilor. Instrumentul se numeşte ARC Welder şi permite rularea aplicaţiilor din Android atât în browserul Google Chrome, cât şi în sistemul de operare Chrome OS.

ARC Welder nu este un emulator al sistemului de operare Android, ci strict un instrument care ajută dezvoltatorii să-şi testeze aplicaţiile. Nu permite rularea simultană a mai multor aplicaţii. Bineînţeles, orice se poate juca cu el – aşa cum am făcut şi eu.

ARC Welder este la început şi are multe buguri; probabil Google va încerca să le elimine pe toate în cel mai scurt timp.

Ca să-l puteţi încerca, aveţi nevoie de fişierul .apk. Google nu permite descărcarea acestor fişiere din Google Play, dar nu intraţi în panică, căci soluţii se găsesc: Google Play Downloader este perfect funcţional pe Linux sau n-aveţi decât să căutaţi miile de website-uri care pun la dispoziţie aceste fişiere .apk.

Pentru teste, am încercat să rulez Angry Birds Transformers şi Tapatalk.

Dar, pentru început, trebuie descărcat şi instalat ARC Welder din Chrome Webstore.

Se deschide ARC Welder din Chrome Apps; la prima rulare vi se cere să alegeţi un folder unde vor fi stocate aplicaţiile. Creaţi un folder şi numiţi-l cum vreţi voi; eu i-am spus android-apps. Acesta va fi folderul implicit pentru ARC Welder.

Apoi, click pe Add your APK şi selectaţi fişierul .apk obţinut anterior:

arc-welder

Se va deschide o fereastră pentru configurarea setărilor de lansare a aplicaţiei. Aici se poate seta modul TELEFON sau TABLETĂ, precum şi orientarea ecranului: portret sau vedere. Alegerea recomandată este vedere în modul TABLETĂ (seamănă mai mult cu ecranul desktop-ului):

ARC-Welder-01

La apăsarea butonului Launch, aplicaţia se va lansa într-o fereastră nouă. Pentru adăugarea unei noi aplicaţii: Go back şi, din nou, Add your APK.

După cum am spus mai sus, ARC Welder este încă în dezvoltare şi plin de buguri – Angry Birds Transformes nu a rulat, fiind necesare, după cum spunea mesajul apărut, serviciile Google Play.

Dar Tapatalk a funcţionat fără probleme – atât conectarea, cât şi navigarea prin câteva forumuri:

apk-google-chrome

Interesant, nu? 🙂

Dă-ți cu părerea