Acum vreo două săptămîni am auzit la Radio Guerrilla (post pe care îl ascult frecvent) un interviu cu membrii unei formații: Trei parale. N-am auzit de ei pînă atunci, dar melodia cîntată în acel moment mi-a rămas în minte, ceea ce m-a determinat să caut mai multe informații despre ei.
Băieții cîntă muzică veche, din anii 1800 - Cîntări din veacul al XIX-lea, cum spun chiar ei pe site-ul lor. E prima dată, după mulți ani (de cînd am avut o tentativă, prin clasa a cincea, să mă înscriu la un curs de invățat instrumentul respectiv) cînd am revăzut o mandolină. 🙂
Îmi imaginez cum Coana Chirița, împreună cu al ei consort - ispravnicul Grigore Bîrzoi și cu plodul Guliță, alături de Luluța, curtată pe ascuns de Leonaș, stăteau în cerdac și ascultau lăutarii care, aduși de Ion feciorul, cîntau în ogradă melodiile respective. 🙂 La fel, imaginați-vă perioada fanariotă din literatură română asortată cu muzica celor de la Trei parale - un deliciu.
Pentru a vă face o idee, dați o căutare pe youtube după trei parale și ascultați Cînd toca la Radu Vodă:
Merită să dați banii pe cele două albume ale lor.
Da, citii 🙂
Eu m-am dus pana la urma. Sa vad daca mi-au votat si rudele moarte dar se pare ca nu erau pe listele astea de votare. Sigur s-au inscris la alte sectii :))
Ei, să știi pentru data viitoare. 🙂
De ascultat, cred că le-am ascultat pe toate - cel puțin cele de pe youtube.
La "referendum" nu mă duc - boicotez, căci nu vreau să dau girul foștilor comuniști. Probabil ai citit părerea mea...
No, daca stiam ca esti interesat iti spuneam cand am fost la filarmonica la concert cu ei. Totusi trebuie sa revina pentru ca au un nou album si sunt in turnee.
Apropo, incearca si Geampara, din punctul meu de vedere e cea mai buna melodie a lor: http://www.youtube.com/watch?v=dM1bNN9FTNY
Daca nu gasesti de unde sa iei fostul album pot sa scormonesc sa vad de unde l-am luat eu si iti zic. Noroace si spor la referendum!