Pe 9 noiembrie 2004 se lansa prima versiune stabilă a browserului care a revoluționat internetul: Mozilla Firefox! Acum 11 ani, Firefox 1.0 s-a lansat cu mult entuziasm. După 11 ani, Firefox a devenit unul dintre cele mai populare browsere web. Putem spune că este browserul care a doborât Internet Explorer al celor de la Microsoft. Dacă n-ar fi fost Firefox să-i mâne de la spate, probabil că IE s-ar afla și acum în stadiul vresiunii 7 sau, hai să spunem, 8.
Pe parcursul ultimului an, Firefox a adus multe noutăți, atât pentru a atrage de noi utilizatori, cât și pentru menținerea celor vechi. Menționez Firefox Hello, un instrument de videoconferință integrat; de asemenea, s-a îmbunătățit funcția Firefox Sync, fără de care nu s-ar putea folosi browserul pe mai multe platforme (Linux, Windows, Android și iOS).
Dar cel mai important aspect e acelă că Firefox a deschis calea noilor browsere, cele mai cunoscute fiind Chrome, Opera și, mai nou Vivaldi.
Mozilla Corporation, împreună cu Mozilla Foundation, anunță un viitor promițător pentru Firefox. Mozilla va continua să ofere un browser web de calitate, cu sursă deschiă, care va impulsiona și dezvoltarea browserelor concurente.
Am folosit Firefox încă de la versiunile subunitare; nu am renunțat niciodată la el, dar am îmbrățișat și alte browsere: pentru mine, se află pe picior de egalitate cu Google Chrome, urmat la mică distanță de Chromium și Opera. Să vedem ce va fi de capul lui Vivaldi, proaspăt intrat în versiune beta (sper să am timp să scriu un mic articol despre ultimul membru al familiei navigatoarelor web).
Încă o dată: La Mulți Ani, Firefox!
Mai multe despre Mozilla Firefox și istoria sa aici.
În graba numerelor de versiune care să ţină pasul cu Chrome(!), la un moment dat Firefox o cam luat-o pe arătură. Începînd cu versiunile 40 a început să-şi mai revină. Acum cu versiunea 42.0 deja e cu totul altceva. Dar ceva tot lipseşte: Firefox pe 64 biţi. Într-un univers pe 64 biţi nu văd sensul pentru care să mai existe aplicaţii pe 32 biţi. Sau ar fi cazul să ne întoarcem la 16 biţi ?! Ca şi alternative de browsere pe 64 biţi bazate pe motorul Firefox ar fi Waterfox şi Nightly (ultimul în versiune alpha). Este deja Opera şi Chrome pe 64 biţi, aştept şi Firefox pe 64 biţi.
Însă dacă un browser a doborît falsa supremaţie IE, un browser care se mişcă foare bine, cu o interfaţă prietenoasă, elegantă şi cusomizabila, atunci singurul browser poate fi numit Firefox, care are un merit deosebit şi o istorie palpitantă. Firefox rămîne un browser clasic, modern şi clasic în acelaşi timp, un browser de care te îndrăgosteşti, şi chiar dacă foloseşti şi alte alternative(!), nu o să poţi uită experienţele plăcute.
Firefox te iubesc. A, dacă va gîndiţi că Firefox este "vulpea de foc" aş dori să va spun că va înşelaţi, pentru că de fapt cuvîntul şi logo-ul Firefox nu semnifică o vulpe, ci... un alt animal asemănător, un panda roşu ! Panda roșu (Ailurus fulgens) este un animal micuţ şi timid, cunoscut şi sub denumirea de Firefox !! La mulţi ani, Firefox !!!
Pentru Windows abia au scos versiunea 42 pe 64 de biți. Sper să nu ne lase deoparte pe noi, utilizatorii de Linux.