Şcolile din România sînt afectate de o mulţime de versiuni vechi şi softuri fără licenţă, cum ar fi Microsoft Windows XP şi MS Office 2003. Ministerul Educaţiei le va înclocui cu variante open source şi free, cum ar fi GNU/Linux: Ubuntu şi, în mod deosebit, Edubuntu.
Recent, Ministerul a lansat o listă de aplicaţii recomandate pentru a fi utilizate împreună cu GNU/Linux: LibreOffice, Firefox, Inkscape şi GIMP, GNU Octave, FreeCAD , Geany şi Lazarus sînt doar câteva dintre ele. Acestea sînt, deocamdată, recomandate cu statut de "experiment".
"Pînă cînd nu va fi oferită susţinere naţională pentru acest soft, inclusiv localizarea în limbile minorităților din România, decizia de a utiliza această distribuţie este a fiecărei şcoli în parte" au declarat surse din Minister.
Ubuntu e localizat de foarte mult timp în limba română; de asemenea, şi în limba maghiară. Cred că este suficient pentru a se începe o campanie agresivă de înlocuire a Windowsului piratat şi a softurilor virusate luate de pe torrente în toate şcolile din ţară. Problema majoră o reprezintă profesorii, mulţi dintre ei, din cauza limitării lor, refuzînd să lucreze cu Linux.
De exemplu, Liceul Penn Manor din USA oferit elevilor săi din clasele 9-12 nu mai puţin de 1725 de laptopuri Acer TravelMate cu Ubuntu 13.10 pre-instalat.
Linux este platforma aleasă pentru managementul serverelor şi a devenit, astfel, alegerea naturală oferită pentru studiere şi învăţare. TOT ceea ce se poate face la şcoală şi acasă în Windows se poate face şi în Linux, poate chiar mai mult.
Lumea întreagă îmbrăţişează acum open-source aşa cum n-a făcut-o niciodată înainte!
Sistemul de operare in scoli este un subiect de discutat. Acum cateva saptamani am avut la liceu sistemul de operare Windows 8, acum de doua saptamani m-am trezut cu Windows 7... oare de ce?
Cine ştie... poate n-au avut licenţă de win 8, a intrat teama în ei şi-au revenit la 7... De aceea e mai bine cu Linux: n-ai frică de nimic şi faci absolut tot ceea ce faci şi în Windows.